A tegnapi napon Zombori Ottó tanár úr, csillagász volt vendégünk. Budapestről, Jobbágyi irányából a faluba beérve kért útbaigazítást a korábban meghirdetett helyszín után. A rövid válasz: „a gólyafészeknél balra, és már ott is van…” alapján fölösleges méter megtétele nélkül ¾ 5-kor üdvözölhettük a saját maga vezette személyautójából kiszállva.

Az előadásra érkező gyerekek és szüleik is kíváncsian várták a Tanár Urat, aki azonnal tegező viszonyba került velük, így az egyik szülő hamar el is mondta,  hogy nagyon örül, hogy Szarvasgedén ilyen témájú, és ráadásul kimagaslóan elismert  személy által megtartott előadásra kerülhet sor. Csak azt fájlalta, hogy munkahelyre igyekezvén nem tud az előadás végig maradni.
Az előkészített eszközök végleges elrendezésében és a technikai berendezések beüzemelésében Zsiga-Kővári Kitti kulturális foglalkozatott volt a Tanár Úr segítségére. (Sajnálattal jegyzem meg, hogy önkormányzatunk még nem rendelkezik sem vizuál-táblával, sem projektorral, ezért ezeket az a szomszéd faluból, Palotásról, a Mihályffi Ernő Művelődési Háztól kellett kölcsön kérnünk. Ezúton is köszönjük segítségüket!)

Az előadás a Tanár Úr lebilincselő esernyős perceivel kezdődött, és már mindenki kezdte sejteni, hogy mit is jelent az ”ekliptika” szó. A csillagövek, állatövek kifejezések is azonnal értelmezhetővé váltak a vetítővásznon megjelenő ábrák, képek segítségével. Ezt követően nyíltak nagyra a szemek, amikor kiderült, hogy nem minden csillag csillag, csak annak látszanak, mert láthatóak olyan fénylő pontok az éjszakai égbolton, amelyek gyorsabban mozognak a többitől, és ezek: a bolygók. Persze: minden mozog és forog, nem csak az agyunk – tudták meg a gyerekek, miután a Tanár Úr elmagyarázta a heliocentrikus és a geocentrikus világképek nevét és a kettő közötti különbséget. Azt is elmondta, hogy ezek megértéséhez nagyban hozzájárultak a világmindenség megértésében jeleskedő korabeli tudósok, gondolkodók, akiknek életéből egy-két történetet is elmesélt. Ezek közül nem véletlenül került fel a táblára Kepler és Newton neve.

A táblán közben egyre több a rajz, az ábra és a jel: ezek segítségével, valamint az esernyő „közreműködésével” kiderült, hogy miért is vannak évszakok, mik azok a „térítők”, és a bolygóknak nem csak nevük, hanem jelük is van, és mindenkinek van születési dátuma szerinti horoszkópja – amit nem kell túl komolyan venni.

Közben a gyerekek olyan kérdéseket tettek fel, mint pl. Divald Bence: „…de végül is hogyan vannak, lettek azok a csillagok?” Az érdeklődő szülőktől hangzott el kérdés, pl.: „… miért van az, hogy nyáron több a hullócsillag?”

A táblánál folytatott válaszadás során újabb egyenes került fel a táblára, rajta szakaszok, kezdet és jelenkor feltüntetve. Majd a kivetítő segítségével arra kerestetett a válasz, hogy: miért is áll hét napból a hét? Hogyan lehet az, hogy a Föld népei egymástól függetlenül 7 napos időegységet használnak? A választ a táblán kaptuk meg, miközben vers és bibliai idézetekkel is szemléltette az örökérvényű összefüggéseket, és azt, hogy szabad szemmel hét csillagászati objektum figyelhető meg.

Ezt követően megtudhattuk, hogy Európa közepét jelölő kőoszlopon a latinul írt tájékoztató azt is tartalmazza, hogy „… nem messze az Osztrák-Magyar Monarchia határától…”, majd azt is, hogy hasonló tartalommal helyeztek el még itt jelzőtáblát, csak azon orosz felirat található, és nem az Osztrák-Magyar Monarchia határa olvasható….

A gyerekek a Tanár Úr számítógépe köré állva figyelhették a Hubble űrtávcső felvételeit is felhasználó program segítségével a Szaturnusz gyűrűit és az Androméda-köd közeledtét….

A búcsúzás perceiben, amelyre a vártnál hosszabbra sikerült előadás miatt kb. ½ 8 felé került sor, Kovács Koppány 12 éves tanuló, aki bolygó geológus szeretne lenni, a társai által is aláírt emléklapot adott át a neves előadónak, aki a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztje, polgári tagozat kitüntetést vehette át 2013.03.14.-én. A Tanár Úr viszonzásként a gyerekek által magukkal hozott, valamint a könyvtári könyvekbe írt baráti üdvözlettel búcsúzott Szarvasgedétől.

Az előadás a Balassi Bálint Megyei Könyvtár támogatásával valósult meg.
Segítségüket ezúton is köszönjük.

Szarvasgede, 2015.június 18.
–  K.O.B    –

Az előadáson készült fotók a képgalériából kiválasztva, vagy közvetlenül IDE kattintva tekinthetőek meg.