Már a kilencedik alkalommal került megszervezésre a FALUNAP  a 430 fős kis falunkban, amely ezúttal a „SZOMSZÉDOLÓ FALUNAP” elnevezést kapta. Kovács Ottó Béla polgármester elmondta, hogy a szomszédos öt település vezetőit, civil szervezeteik képviselőit nem csak kedves vendégként, hanem mint aktív résztvevőként is meghívták. A polgármester megnyitó beszéde után a szomszédos falvak jelenlévő képviselői: MIKUSKA  ISTVÉNNÉ képviselő (Csécse), JANCSÓ GYÖRGY alpolgármester (Jobbágyi), KISS IMRE tanár úr (Apc) és SZABÓ MIHÁLY polgármester (Palotás) köszöntötték a jelenlévőket.

Ezután került sor HERKE VIRGINIA, mint Szarvasgede legfiatalabb  (aug. 13-án volt 28-napos) lakosának köszöntésére, aki szülei karjából szemlélte az ő fényképét is tartalmazó emléklap, valamint a kis baba-kelengyét tartalmazó ajándékcsomag átadását.

Oklevéllel és futball-labdát is tartalmazó ajándékcsomaggal jutalmazták KAKUK GÁBOR 2. osztályos tanulót, aki a legjobb játékait, és játékautó gyűjteményét ajánlotta fel a 2010. őszén vörös iszap áradást szenvedő kolontári gyerekeknek.

A 98 éves CSORBA JÓZSEFNÉ –„ANNUS NÉNI” – köszöntése lánya, Aranka (özv. Gyetvai Istvánné) otthonában került sor. A köszöntő szavak után az ünnepelt oklevelet és „98” feliratú gyümölcsös túró tortát vehetett tát a küldöttségtől, majd korát meghazudtoló szellemi frissességgel mondott viszont-köszöntőjében hangsúlyozta : minden gedeinek és minden magyarnak a jót akarva, békében kell egymásért élni.

Az egyes versenyekre történő nevezés után a „GEDEI-3 TUSA”-ra jelentkező csapatok a biliárd versenyszám helyszíne : „BETÉRŐ KOCSMA” felé vették az irányt. A 8 x 2 fős csapatok sorsolás után, kieső rendszerben kezdték meg az összetett versenybe beszámítandó pontokért való küzdelmet. A DARTS-verseny a volt varroda-helyiségben, a lábtenisz a terasz alatti füves területen került lebonyolításra. Összetett 1. hely: Opre János –Pompor Norbert;  2.: Székely Fruzsina – Székely Levente; 3.: Noskó Dominik- Jekken Péter. A helyezettek oklevelet, míg a győztes az oklevélen kívül  egy futball-labdát is átvehetett .

A főzőverseny győztese: BUZÁS KRISZTINA és csapata, Budapest. A legeredményesebb  szarvasgedei ínyencek  és íz vadászok: PINTÉR BALÁZS és csapata, akik a 2. helyet szerezték meg.

A „KI MIT TUD?”-ra ketten, két testvér, Kovács Koppány és Nimród neveztek. Mindketten versmondó kategóriában indultak. Teljesítményük értékelésekor az idősebb, tapasztaltabb, önmagában érettebb előadást nyújtó KOPPÁNY érdemelte ki az 1. helyért járó oklevelet és ajándékot.  A 2. helyezett NIMRÓD ugyancsak oklevelet és ajándékot kapott.

A kondi teremben bemutató ökölvívó edzésre került sor. A mintegy 30 fős látogató előtt PUTYERA JÓZSEF és SOÓS GYULA edzők irányították a 12-17 éves fiatalok sportmunkáját.

Jelentős érdeklődés mellett került sor NÓGRÁDY ANDOR festőművész  „Népművészeti alkotások” c.  kiállításának megnyitására. A kiállítás helyszínéül a PINCEKLUB szolgált, ahol szombaton és vasárnap voltak megtekinthetők a kiállított linómetszet-alkotások. Erről a sajátos technikáról a kiállítást is megnyitó BOTTYÁN KATALIN kistérségi közművelődési referens külön is szólt a művész életútjának bemutatása közben.  A kiállítást megtekintők vendégkönyvbe jegyezhették be véleményüket.

A magyar dalok óráját a „TÁNCOLÓ TALPAK” táncegyüttes nyitotta meg és lépett fel többször is a palotási  „ŐSZIRÓZSA Nyugdíjasok Népdalköre”  és a „Jobbágyi Nyugdíjasok Dalosköre”  előadásai között és után. Valamennyi vendéget vacsorával várták. Ki-ki a maga szája íze szerint választhatott babgulyás, GYROS, sült kolbász és más ínyencség közül. A szervezők a fellépők színvonalas munkáját EMLÉKLAP-on is megfogalmazva köszönték meg, és felajánlották „kisbuszos” segítségüket, ha utazási nehézségekbe ütköznének.

Vacsora közben nem mindennapi produkciónak lehettünk tanúi. A ” TÁNCOLÓ TALPAK” táncegyüttes hölgy tagjai arab hastánc-elemekre épülő, sejtelmes, csilingelő ruházatban mutatták be a távolabbi kultúra sajátos táncát, miközben a férfiak a kör közepén vízipipáztak.  Mozdulatlanságuk sugallta: a munka a nők dolga (is).

Az eredményhirdetések és a TOMBOLA-sorsolás után KARAOKEE műsor következett, amely igen nagy népszerűségnek örvendett, de már sokan várták BERKI ZOLTÁN és BODNÁR ANASZTÁZIA fellépését is. Az „Érezd magad jól!” zenés program váratlan színfoltja lett a nem sztár vendégként érkező, de legalább annyira jól éneklő olasz KARLO és Berki Zoltán sajátos, rendkívüli produkciója. A  „legények és a lányok”  hajnal 2-ig bírták.

–    k.o.b.  –

Szomszédoló falunap - Szarvasgede, 2011. aug. 13.

Tekintse meg kapcsolódó képgalériánkat erre a hivatkozásra kattintva >>